Консултации с мен

Yellow Paper phone mail

Ние се учим непрекъснато, и като майки, и като жени, подкрепяме се, и си помагаме. Вървим, всяка по своята си пътека, а всяка пътека е уникална – красива, интересна, предизвикваща. Важно е да помним, че двойката майка и бебе е уникална – това, което е добро и подходящо за едни, може да не е удачно за други.

 

 

 

Ако очаквате бебе и имате много въпроси или ако имате трудности, информацията по-долу, може да ви е полезна:

Платена консултация

Това е лична среща, на удобно за двете страни място или домашно посещение. Подходяща за следните ситуации:

 • Пренатални консултации – “Раждане и кърмене” и “Първите шест седмици с кърмаче”, “Кърмене и хранене на недоносено бебе”, “Често задавани въпроси за кърменето”;
 • Кърмене на недоносено бебе;
 • Поза, засукване, разранени зърна;
 • Недостатъчно наддаване;
 • Недостиг на кърма и дохранване;
 • Релактация –  възстановяване на спряна кърма;
 • Кърмене на бебе със здравословни проблеми – кърмене на бебе със цепната устна или небце; кърмене на бебе със вродено сърдечно заболяване, синдром на “Даун” или друго;
 • Имате нужда някой да Ви посети у дома след изписването без конкретна причина;

 

Платената консултация е в рамките на 90 минути. Включва проследяване по телефон, както и изпращане по електронната поща на резюме от срещата и допълнителни материали. Цената е 50 лева.

Добре би било часът за посещение да се уговори така че да е минало не повече от 90 минути от последното хранене, ако то е било само с кърма или не повече от 120 минути, ако е имало и добавка от адаптирано мляко. Твърде гладните бебета, може да нямат търпение да засучат и да се хранят спокойно, а ако бебето Ви е току що нахранено, може да не иска да засуче отново или да спи по-дълбоко. За всичко, което касае домашното посещение, можете да се обадите по телефон и да обсъдим как би било най-удобно за Вас и Вашето бебе.

Онлайн консултация

Възможна е онлайн консултация през skype, viber или друг канал, ако няма възможност да се видим лично или не можете да получите помощ на място и след като преценя, че ще ви бъда полезна по този начин. Заплащането се извършва предварително по банков път.

За да се получи успешна онлайн консултация, ще помогне, ако се разберем за удобно за двете страни време, така че около нас да е тихо и спокойно. На вас може да ви е нужен помощник, който да наглася камерата в момента, в който кърмите бебето си, така че аз да мога да видя нещата, които ме интересуват. Тъй като компютърните камери, не са с добра резолюция, може да ви помоля да ми изпратите предварително записано видео или снимки с фотоапарат в макро режим. Добре е също да се уверите, че имате стабилна интернет връзка на подходяща скорост за видео трансфер. Добре е също така да имате предвид, че конфиденциалността на разговорите е отговорност на доставчиците на интернет услугите и каналите за комуникация.

Безплатна консултация

Безплатните консултации са за по-общи въпроси в рамките на 10-на минути по телефон или като използвате формата за коментари в блога, касаещи предимно бебета над 3 месеца. Ако не сте сигурни, какво точно ви е нужно, можете да се обадите и да обсъдим заедно ситуацията ви.

 

39 comments

 1. Здравейте,
  Аз имам бебче на 3 месеца и все още е изцяло на кърма.
  Интересуваме до кога трябва да избягвам определени храни,напр.боб,леща,грах,маруля,зеле и т.н.,докато има колики или по принцип докато кърмя?
  Много Ви благодаря,предварително!

 2. Здравей Даниела,
  Обичайно няма причина майката да се лишава от каквато и да е храна. Храните, които образуват газове, всъщност съдържат много фибри и по време на тяхното храносмилане се образуват газове, но в чревния тракт на майката. Тези храни, в процеса на метаболизма се разграждат до протеини, мазнини, въглехидрати, извличат се витамини и минерали, които нашият организъм използва за да се храни. А кърмата се синтезира от клетките в млечната жлеза. Те се захранват от капилярите в тъканта на гърдите. Т.е. никакъв боб и леща не могат да стигнат до кърмата. Само това, което стига до кръвта би могло при определени обстоятелства да стигне и до кърмата. Счита се обаче, че някаква есенция от нашето меню се отразява в кърмата, което пък помага по-натам със захранването на бебето. То лесно би приело храните, с които майката се храни. В редки случаи някои бебета са чувствителни към определена храна на майката. Тогава могат да се проявят симптоми на алергия или изявена чувствителност. Тогава се ограничава(обичайно временно) определената храна, а не всичко наведнъж.
  Разбира се, добре е да се придържаме към балансирана здравословна диета, но това пък е важно за всички хора, независимо дали кърмят или не.

 3. Здравейте,бебето ми е на 20 дни.Кърмата не и стига и я храня с добавка от ам.Суче около 10 пъти в рамките на 24 часа.Сутрин обикновено има най-много кърма 50-70 грама изсуква,а после при следващите хранения намалява(40,30,25 грама). Нормално ли е това?Съответно увеличавам добавката.Преди и след хранене я тегля,за да разбера колко е изсукала от мен.След като е била на гърда изцеждам к с помпа,не повече от 10-15 мл.Как да увелича кърмата така че да и стига..

 4. Здравей Нели,
  Честито бебенце, да Ви е здрава и щастлива :)
  Притесняваш се, че кърмата не й стига. Би ли споделила, какво те навежда на тази мисъл? Естествено е бебетата да изсукват различно количество кърма на всяко хранене. Важно е общото количество за денонощие. Понякога бебето би искало да суче много често, а друг път не толкова. По какво се ориентираш, кога да храниш бебето? Какво е било рожденото тегло, най-ниското и какво е сега? От кога си започнала с дохранването? Като брой хранения, изглежда се справяте добре. Повечето бебета биха искали да сучат между 8 и 12 пъти за денонощие. Как усещаш гърдите си и зърната си? Дали използвате протектори за зърна? Дали бебето използва залъгалка?

 5. От 15 ден някъде започнах добавка,защото видях че тя почти не е наддала.Роди се 3490 кг,изписаха ни 3230 кг.За 12 дни от изписването беше качила малко над 100 грама.Четох и видях,че е малко.Храни се по един час и след като я сложа да легне си отваря устата и отново търси да суче и плаче.Отделно я чувам да преглъща само в началото на кърменето.В един момент започва само да дъвче и смуче.Протектори не ползвам.Гърдите си ,ако суче често не ги усещам напрегнати,но при пауза от 3 часа например- да.С ел.помпа успявам да изцедя най-много 35 мл.и то пак след по- дълга пауза без да е яла.Сумирала съм грамчетата които изяжда за 24 часа,ами не успява да изяде даже 400,ако не дам добавка.След като ни изписаха няколко дни беше с жълтеница,и само спеше.Вечер не се будеше да яде.Може би тогава ми намаля кърмата…знам ли :( Много искам да я кърмя,обаче с това притеснение дали и стига,ще полудея!

 6. Здравей Нели,
  Изглежда си в сложна ситуация. Полагаш много усилия, кърмиш бебето си често, но сякаш то не суче много ефективно, от където може би идва проблема с наддаването. Вероятно решението за дохранване не е било лесно за теб, но може би е било добра идея – обичайно за първите 10-12 дни бебето би следвало да възстанови рожденото си тегло. Като първа възможност за дохранване винаги е изцедена от майката кърма, за да може лактацията да бъде запазена, а и да се избегне излагането на бебето на краве мляко. След това, ако е нужно се добавя донорска кърма и най-накрая – АМ. Едно от нещата, които могат да помогнат е компресия на гърда Можеш да видиш техниката от линка. Ако има нещо, което не разбираш, ще се радвам да пишеш.
  Може да е удачно също така, да проследиш начина, по който засуква бебето – дали обхваща по-голямата част от ареолата, дали е изцяло обърнато към теб, дали му е удобно да суче…дали ти самата се чувстваш удобно. Добра идея може да е, бебето да суче и от двете гърди на едно хранене, като приключваш кърменията от всяка от тях с компресия. Ако бебето все още не се е заситило, може да върнеш отново на първата гърда, защото междувременно в нея се е събрало малко количество кърма. След кърмене е добре да изцедиш и двете гърди, като в случая, количеството не е важно, важна е стимулацията. Това би следвало да увеличи производството на кърма. Допълнително може да се обсъди начин на дохранване, включително алтернативи на шишето и биберона, ако ползвате такива.
  Чудесно е, че търсиш допълнителна помощ и информация. Още сте съвсем в началото и много от трудностите могат да бъдат разрешени. :) Надявам се информацията да ти е полезна

 7. Здравейте! Моето бебче е на 3,5 мес. Тя още от новородена си сучеше в началото почти постоянно, а след това най- много правеше пауза от 1,5ч., което не ме притесняваше. Молко преди третия месец започна да суче за много кратко 6-7 мин., като си набавяше по- голямо количество докато заспива и в съня си пак продължаваше да суче и така понякога по 30-40 мин. След това започна да не иска да суче и заспива в обичайната поза -легнала на спалнята ( да отбележа, че нямаше търпение да й дам гърдата и се успокояваше) по – рядко поза люлка.. и така цапочнах да я приспивам разхождайки се в стаята и на гърдата съответно. Но от 3-4 дни вече почти не мога да я сложа да се храни , само докато й предложа гърдата и започва да реве и да се дърпа и не иска да засуче или ако засече за минутка и я пуска и пак плаче .. като я изправя и се успокоява и така няколко пъти успявам да я успокоя и приспа само до аспиратора в кухната. Напишканите памперси не бяха пълни , както обикновено, иначе имаше и наакани по 1-2 на ден, но не обилно наакани. Да отбележа, че се кърмим вечер пак през 2-3 часа, но не поема големи количества. Спи на спалнята до мен, ако има някакво значение.Понякога през деня иска да ме ползва за биберон и като потече млякото и де сърдеше и пускаше гърдата. Аз не й давам залъгалка за смуче, вода не пие. Ръцете й са постоянно в устата, много се лигави, но не забелязвам да са подути или зачервени венците. Иначе като цяло си е спокойна и усмихната, само като стане време за кърмене тогава започва за се сърди и да плаче. Много често ,след като потече млякото се е задавяла от струята, но аз нямам хипер лактация.. даже са ми меки гърдите.Вече и на вън не иска да суче, а тя с тези малки интервали на хранене няма как да не огладнее, само в колата в движение е склонна. И се чудя какво може да е породило това нежелание да я слагам на гърдата ?! Ще бъда много благодарна да ми отговоррите

 8. Здравей Десислава,
  Поздравления за успешното кърмене. Изглежда до сега всичко е било наред. Дали би споделила, как е наддавала до сега? Чудесно е, че бебето ти е само на кърма и не използва залъгалка. Възможно ли е да отказва гърдата заради по-силна струя в началото? Споделяш, че нямаш хипер лактация и и до колкото разбирам, усещаш гърдите си по-скоро спокойни между кърменията. Силната струя в началото не винаги е в резултат на хипер лактация – при някои майки рефлекса на потичане е просто по-силен. За повечето бебета това не е проблем, но някои се дразнят и давят. Може да опиташ преди кърмене да изцеждаш малко гърдата, така че по-силната струя да премине и да тогава да предложиш на бебето да суче.
  Добра идея също така е да обърнеш внимание на устичката на бебето и да видиш дали няма признаци на млечница – това са обичайно едни бели, като афтички. Появяват се по вътрешната страна на бузките и по устните, също и езика може да стане много бял. Това доста болезнено и може да е причина за отказ от гърда. Как изглеждат зърната на гърдите, да усещаш нещо или забелязваш нещо необичайно, като промяна в цвета на кожата или друго? Ако имаш съмнения за млечница, добре е да се консултираш с педиатъра на бебето и да обсъдите възможно лечение. Като в този случай, трябва да се лекувате и двете.
  Друга причина за отказ от гърда може да е рефлукс, тих рефлукс. тих рефлукс, когато стомашното съдържание не излиза през устата, а стига само до хранопровода. Това предизвиква болка, дискомфорт, кашляне. Бебето обичайно се извива назад. Така разпъва хранопровода и облекчава усещането. Обикновено се случва в началото на кърменето. Понякога обаче бебетата може да започнат да свързват кърменето с дискомфорта от рефлукса и това да доведе до отказ от гърда. Ако мислиш че е това, може да опиташ да кърмиш бебето във възможно по-изправена за нея поза, така че главата й да е по-високо от стомаха. Тази поза може да помогне и ако струята е много силна. Така би следвало да има по-голям контрол върху нея.
  Кърмаческа стачка – също е възможен вариант. Това е отказът на бебето от гърда без ясни физиологични причини за това. Обичайното време е около 3-ти, 4-ти месец след раждането. Може, обаче да се случи и по-рано и по-късно. В тази възраст бебетата започват да опознават света около себе си, да се оглеждат повече, да контактуват повече с възрастните. Сякаш всичко друго става по-интересно от гърдата. Помага, ако на врата си сложите нещо шарено, което да привлича вниманието на бебето в правилната посока – шалче или герданче, играчка в ръчичката също може да свърши работа. Друга причина за стачка или отказ, може да е промяна в обстановката и ежедневието – пътуване или връщане от пътуване. Смяна на жилището или мама тръгва на работа няколко месеца след раждането или някоя далечна роднина идва на гости и забравя да си тръгне. Шум или много суматоха около бебето, също може да са причина за стачка.
  Възможно ли е някои от горните ситуации да се случват и при вас? Ако не, може да обсъдим и други варианти.

 9. Здравейте :) Имам въпросче :).
  Родих на 30.04 прекрасния си син :) със секцио, сега съм на антибиотици и не мога да давам на малкия да пробва да суче. Вчера пробвах с помпата, зашото ми бяха напрегнати гърдите и изцедих някъде 10мл колоастра. Въпроса ми е:
  За да си ми тръгне хубаво кърмата, по колко пъти на ден трябва да стимулирам гърдата с помпата? :)

 10. Здравей Биляна,
  Честито бебе, да е жив и здрав твоя син и много да те радва.
  За стимулирането на лактацията – добра идея е да изцеждаш и двете гърди поне 8 пъти за денонощие или колкото е възможно по-често. Може би, като за начало ще ти е по-лесно да изцеждаш на ръка, а когато кърмата слезе(когато започнеш да усещаш гърдите си по-напрегнати), тогава може би помпа би била по-удобна. Добре е гърдите да се изцеждат до край, т.е. докато ги усетиш напълно меки и спокойни(край практически няма). Гушкането на бебето кожа до кожа увеличава нивото окситоцина и това може да помогне за по-лесното изцеждане. Окситоцинът кара млечните каналчета да контрахират и да изтласкват по този начин кърмата напред към зърното. Този хормон се повишава, когато сме спокойни, щастливи, когато прегръщаме или ни прегръщат, когато чуем бебето да плаче или дори само ако видим бебе. Изцеждането би трябвало да е около десетина минути на гърда. Прекалено продължителното изцеждане, може да е уморително и не така ефективно.

  Можеш да попиташ дали антибиотика е съвместим с кърменето. Повечето предписвани антибиотици в родилните отделния, са съвместими, но все пак индивидуална преценка от наблюдаващия лекар е задължителна. При нужда, мога да ти предоставя информация за съвместимостта на АБ с кърменето според някои от най-широко използваните фармакологични справочници.
  Успех! Ако имаш още въпроси, не се притеснявай да ме потърсиш.

 11. Здравейте ,
  с моя мялък син който е на два месеца се кърмехме успешно,до преди две седмици.Проблема ни започна с вечерното хранене. Той започна да плаче щом засучи. Не се отказва от гърдата отначало явно може да търпи и леко само ръмжи.След тово с краката започва да рита и като го боли,пуска гърдата изплаква и пак захваща,защото е гладен.Мислех че ще мине,но и дневните хранения се превръщат в проблем.Пробвах да се изцедя и да му дам,но първо че изцедих малко и второ,че той не искаше шишето и само се давеше.Сега видях ,че се е появила ,,млечица,, но като започнаха проблемите я нямяше.Имам кърма ,щом той засуче, защото я усещам почти всеки път като слиза. Как да му помогна,за да не се откаже и да не го боли????

 12. Здравей Петя,
  Имали сте успешно кърмене до скоро, а сега изглежда минавате през труден период. За всяка майка може да е доста стресиращо, ако изведнъж бебето започне да отказва да суче и да показва видим дискомфорт от кърменето. На първо място, ако имаш съмнения за млечница, е важно да се консултираш с педиатъра и да започнете лечение и ти и бебето. Млечницата е много болезнена и може заради това да е отказвал да суче, дори и преди да си забелязала признаците. Би ли споделила, какво е било наддаването до момента? Каква е организацията ви на кърмене, на пример, как преценяваш кога да кърмиш бебето, дали то приема и друго освен кърма(вода, чай). Дали използвате залъгалка? Може да погледнеш някои от причините, които съм описала тук http://кърменето.eu/breast-refusal/ и после да я обсъдим допълнително.
  Възможно ли е това поведение да е реакция от ваксина, от пробиотик или нещо в твоята храна, което наскоро си започнала да приемаш? Дали ако прекъсваш кърменето, за да се оригне, би имало ефект?
  Междувременно може да опиташ да кърмиш бебето в по-изправена за него позиция, така че главата да е по-високо от коремчето и да видиш дали няма да има някакво облекчаване.
  Ще очаквам отговора ти. Може да пишеш тук или ако не искаш да споделяш лична информация, може и на мейла.

  Поздрави,
  Деси

 13. Благодаря за бързия отговор. Бебчо до сега се хранеше добре. Кърмихме се на три часа,а когато усещам че намалява или той поисква също му давам. Първия месец качи килограм и сто,втория килограм и триста. Не му давам вода, нито чай. Залагалки не иска и не може да пие от шишета. Търси само мен.От колики не е плакъл,нито вечер нито нощем ,за тях давам Колиф. Единствено плачи при кърмене,но не се отказва самия той. Пробвах различни пози,но го боли. Имам чуството че когато преминава кърмата,като преглъща. От изброените в статията виждам сходни неща с рефлукса и млечницата. Забелязах и че доста преглъща все едно има храна ,когато е легнал ,дори и на по висока възглавница. Не повръща, понякога,много рядко има следиче е върнал кърма по бузата.Когато плаче, прекъсвам кърменето дигам го и той спира да плаче,но търси и така вечевното хранене започва от 20:30 до 22:00.Като беше всичко наред той сам си махна в 24,но сегастава и тогава,явно не може да се наяде,за да издържи повече.Как да разбера кое е от тово което се съмнявам? Благодаря ви!

 14. Млечницата сигурно се е образувала,защото ми правят зъб и има антибиотик в него за седмица. Мажя усната му(зърната си) с Дактарин и видимо изчезна ,но не мога да преценя другаде дали има. Но този дискомфорт го имахме от по рано.

 15. Здравей Петя, имате чудесно наддаване, поздравления. Съдейки по това, изглежда че бебето ти няма анатомична причина, която да пречи на ефективното и спокойно сукане. Много е вероятно проблемите ви да са временни и скоро всичко да е наред. На първо място, добре е че взимаш мерки за млечницата. Също така е добре да се посъветваш с твоя лекар, как да се лекуваш и ти, за да не се получи така че да си прехвърляте гъбичката един на друг. Лечението трябва да е според указанията на лекаря за да е сигурно, че тя ще се изчисти. Най-вероятната причина за поява на млечница е употребата на антибиотици, но все пак понякога и те са нужни.
  Отделно от това, ако се съмняваш за рефлукс, някои следните мерки може да имат ефект:
  – по-често кърмене и следене на първи признаци на глад – въртене на главичката, облизване. Честото кърмене би спомогнало за това бебето да получава по-малки порции мляко, но повече пъти през деня, което би следвало да улесни храносмилането допълнително.
  – кърмене в по-изправена за бебето позиция, така че главата да е по-високо от стомаха и коремчето. Може да опиташ дори поза “конче” – бебето е с лице срещу теб и обкрачва единия ти крак, а ти придържаш добре гръбчето с ръка или се облягаш назад и бебето е по корем върху теб. Това е второто е биологична поза и много майки споделят че се отразява добре на бебета с рефлукс. При биологичната поза,майката е полулегнала назад а бебето е по корем.
  – кърмене кожа до до кожа, обикновено действа успокояващо във всяка ситуация
  – Може да е полезно също така да затъмниш малко помещението, да ограничиш шумовете и евентуално странични хора на около. Това е възрастта, при която бебетата започват да се разсейват, вече виждат доста по-ясно, по-активни са през деня и е възможно понякога от многото стимули да се превъзбуждат и да не могат да се хранят спокойно. Ако мислиш, че нещо такова се случва при вас може да опиташ ходене и кърмене, пускане на бял шум или тиха музика, или тишина. Някои майки споделят че кърмене под течаща вода или във вана действа много успокояващо и за тях и за бебето им.
  Надявам се някои от тези идеи да ви помогнат. Ще се радвам да пишеш как се развиват нещата при вас

 16. Здравейте искам да попитам ако кърмя само вечер и нощем при слагане на упойка от стоматолог пак ли трябва да цедя ? Питам защото от както малчо намали толкова много кърменето изтискването с помпа е без резултат сякаш нямам кърма….

 17. Здравей Боряна, упойките, които обичайно използват стоматолозите са съвместими с кърменето и не се налага изцеждане и изхвърляне на кърмата. Счита се че след като действието им е отминало, а те действат за времето на процедурата, са се изчистили и от организма на майката. Колко е голямо бебето и има ли някакви заболявания? При три кърмения на ден бебето би получило нищожно количество, от това което евентуално може да стигне до кърмата.

 18. Здравейте! Детето ми е на 6 месеца, кърменето върви нормално. Проблема идва от това, че от няколко години съм с диагноза Неврит на слуховия нерв. Заради бременността и сега кърмене не съм пила дълго време лекарства. След раждането загубата на слуха се увеличи рязко и сега не чувам без слухов апарат. Според УНГ лекарката трябва да спра да кърмя и да започна да пия хапчета. Медикаментите са съдоразширяващи, витамини Б и Гинко Билоба. За съдоразширяващите знам, че не са съвместими с кърменето. Въпроса ми е запозната ли сте дали Гинко Билоба може да се приема по време на кърмене? В трудна ситуация съм и ви моля за съвет. Благодаря ви!

 19. Здравей Мария,
  Писах ти на посочената ел.поща.
  Поздрави

 20. Здравейте, бебето ми е на 7 месеца и е на кърма. Има 5 хранения за деня като обедното сме го изместили със зеленчуково пюре и сега трябва и следобедното да изместим с каша и кисел . Останалите хранения я кърмя и то само от едната гърда, другата я изцеждам. Всеки път редувам гърдата, коята давам да суче. Интересува ме дали трябва да продължавам с изцеждането и ако да – какво количество, при условие, че суче само от едната гърда на едно хранене и нямаме нощно хранене и не се цедя ( вечер яде последно към 20:00 – 20:30, а сутрин към 7:30) и дали когато замествам хранене трябва да се изцеждам, за да си запазя кърмата и да не се получи запушване .

 21. Здравейте Магдалена,
  Поздравления за успешното кърмене :) До колкото разбирам, би искала да запазиш лактацията и кърменето. Дали би споделила какви са горе-долу плановете ти за продължаването на кърменето? В случай че педиатъра ти препоръчал тази схема със заместването на кърмения, дали сте обсъждали вероятността това да доведе до по-ранно от очакваното за теб отбиване?

 22. Да, наистина искам да продължа да кърмя докато бебка иска да си суче или докато имам кърма. Педиатърът ми препоръча тази схема, но нищо не сме говорили за отбиване.

 23. Здравей Магдалена, кърменето и захранването поставят понякога доста въпроси и за съжаление често се случва да има объркваща информация.
  През първата година от живата си, кърмата остава основен източник на калории и важни хранителни вещества. И според препоръките на СЗО за захранване, твърдите храни са допълващи кърменето, а не изместващи го. Причината е, че бебешкия организъм все още не е в състояния да усвоява всички хранителни вещества от твърдите храни, а не може да поеме и големи количества храна, с което да компенсира. Ето защо и препоръките са, кърменето да продължи да бъде на поискване – т.е. когато и колкото иска бебето. За сравнение, в едно бурканче пюре(особено ако е готово) има много по-малко калории, от колкото в същото количество кърма. Освен това опита на много майки показва, че ранното заместване на кърмения обичайно е прекия път към отбиването. Бебето запълва стомаха си с твърда храна и не суче, а гърдите не се стимулират и ти много правилно си забелязала, че при това положение, ако те не се изцеждат, това може да доведе до намаляване или дори спиране на кърмата. Ето защо повечето майки използват следната “схема” на хранене – първо винаги предлагат кърмене, а след това твърдата храна. Това може да се сучи веднага след кърмене или малко време след това. Така от една страна се запазва лактацията, тъй като детето взима млякото от което се нуждае. От друга страна изсуканата преди твърдата храна кърма, подпомага храносмилането, тъй като в нея има и важни храносмилателни ензими. Твърдите храни, на този етап не служат толкова за нахранване, а по-скоро за допълване и запознаване с текстури, вкусове, цветове. След годинката можеш да започнеш постепенно да обръщаш “режима” и първо да предлагаш твърдите храни, а след това кърмене. Разбира се, всяко бебе/дете е различно – някои обичат да хапват по-големи количества храна, други преди първата си годинка наблягат повече на кърменето.
  Важно е да се следи и наддаването и развитието на детето. В случай, че наддаването не е задоволително може да помислиш да включиш повече кърмения и/или да увеличиш калориите, като добавяш по малко студено пресован зехтин към храната. Ако имаш въпроси в тази посоки, може да ми пишеш.
  Има една чудесна книга за захранването, която може би ще представлява интерес за теб “Захранване водено от бебето – лесно, съвременно, здравословно” – автор Мария Нориега https://zabliznacite.wordpress.com/2017/05/02/kniga-zvb-zahranvane-vodeno-ot-bebeto/ В книгата има много полезни съвети за видовете храни, примерна поредност на въвежданите храни и количества.

 24. Много благодаря за изчерпателния отговор и за отделеното време. Определено ми бяхме доста полезна! :)

 25. Здравейте, Деси,
  Бебето ми е на три седмици и е само на кърма. Наддало е около 600 гр. от изписването. Чета навсякъде, че бебетата искат да сучат постоянно и да са при майките си, както е и в моя случай. Но понякога храненията продължават с часове. Заспива на гърдата ми за минута, пуска я само и след малко се събужда и търси отново. Ако му откажа, започва да плаче. Биберон отказва категорично. След като приключи няколкочасовото хранене заспива дълбоко за два-три часа. Бебето суче добре, чува се как преглъща, но след като се нахрани започва само да смуче леко, колкото да се приспи. Въпросът ми е: Това вредно ли е за него, от гледна точка на това дали няма да претоваря стомаха му с толкова дълго хранене. За мен полезно ли е или не, защото след толкова време в устичката му, зърната не ме болят, а стават много меки, както все едно съм си държала пръста във вода. И последно – ориентировъчно докога продължава това. Сега има и колики и го отдавам на това, но занапред така ли ще бъде?
  Предварително благодаря за отговора!

 26. Здравей Гергана,
  Честито бебенце, да ти е живо и здраво и много да е радва. :) Поздравления и за успешния старт в кърменето. За първите 3 седмици имате чудесно наддаване. Поведението, което описваш е много характерно за новородените бебета. Когато започнат да сучат се произвежда хормон, който ги отпуска и успива, но щом спрат да сучат нивата на този хормон спадат рязко. Това е защитен механизъм на природата – бебето се събужда отново и е готово за още няколко порции кърма. А тези кратки дрямки му помагат да възстановява бързо силите си. Друго характерно за бебетата е да кърменето на куп. Това са много чести сукания в рамките на няколко часа, които са последвани от пауза от по-продължителен сън (2-3 часа) Може да помогне, ако по време на кърмене се стараеш да държиш бебето по възможност по-дълго будно и ефективно сучещо. Техниката на компресия на гърда може да ти е полезна.
  Добре е залъгалките да се избягват през първите 6 седмици, а най-добре изобщо да не се предлагат. Сукането от гърда и от биберон са много различни, изискват различна техника и често бебетата се объркват, кое как да сучат. Даването на залъгалка в тази възраст може да доведе до слабо наддаване и намаляване на количеството кърма, тъй като бебето вместо да стимулира гърдите и да получава заедно с това и кърма, то суче залъгалка. За бебето това е като дъвка без захар.
  По отношение на начина на сукане – всички бебета имат ефективно и неефективно сукане. Ефективното сукане най-често се познава по това, че се чува и вижда как бебето гълта. Неефективното сукане е просто леко сукане без реален трансфер на мляко или с много малък такъв. Нормално е бебето да има и неефективно сукане и много бебета също така в първите седмици предпочитат да спят или дремят с гърда в устата, лежерно посуквайки. Това не е вредно за бебето по никакъв начин. Стомаха на бебето е много малък и не може да събира големи количества мляко за дълги периоди без хранене. Отделно от това човешката кърма се усвоява много бързо за около 30 до 90 минути и за това е естествено нашите бебета да се хранят много по-често от колкото сме свикнали да чуваме, че е нормално. Като естествена храна, кърмата не може да претовари стомаха на бебето – това храна от твоето тяло за неговото. Единствено е важно да следиш да има между 8-12 ефективни кърмения за 24 часа, да има около 5-6 напишкани пелени и от тях поне 3-4 наакани – т.е. да се следи бебето да има ефективни хранения, а не просто да спи на гърдата. Първите 6 седмици са деликатен период – това е времето, в което се установява лактацията, бебето трупа много калории и заяква, защото в следващите седмици, то вече ще е двигателят на процеса на кърмене, а не само хормоните на майката.
  Ако чувстваш гърдите и зърната да са добре, без травми, рани и болка, значи и засукването ви е добро и не би трябвало да има причина за безпокойство. Кърменето няма да е все така хаотично и целодневно. Бебетата растат и с това се променят хранителните им навици. Също така преминават през различни периоди на развитие и понякога е възможно да искат да сучат много по-често от обикновено.
  Надявам се информацията да ти е полезна, ако имаш още въпроси не се притеснявай да ме потърсиш. Може да следиш и ФБ страницата https://www.facebook.com/Kyrmeneto/ където често публикувам Въпроси и отговори за кърменето

 27. Много благодаря за отговора! Наистина много ме успокои!

 28. Здравейте,

  Бебчето ми е на 11 дни. Кърмя го и дохранвам с АМ. Искам да мина изцяло на кърмене, но след като го накърмя, то все още е гладно. Досега не съм се изцеждала и не мога да преценя какво количество приема под формата на кърма. Бихте ли ми дали съвет как да преминем към хранене изцяло на кърма? Благодаря предварително!

 29. Здравей Петя,
  Честито бебенце, много да ви радва. :) Чудесно е, че искаш бебето да бъде изцяло на кърма. До колкото разбирам, се тревожиш, че след кърмене сякаш остава гладно. Един от важните показатели е какво количество АМ приема бебето, както и какво налага даването на добавката и дали е препоръчана от педиатъра или болницата, където си раждала. Изцеждането не е показател за това, колко кърма приема бебето. От една страна помпите не могат да изцедят толкова кърма, колкото едно добре сучещо бебе, от друга количеството, което бебето изсуква зависи от други фактори – от възможността му да суче ефективно, да суче често и разбира се майката да може да произвежда достатъчно кърма за него. Може би следните статии ще са ти от полза:
  Кога е нужно изцеждане Ако дохранването е нужно, една от първите стъпки е да се замини количеството на АМ с изцедена кърма.
  Пози за кърмене. Ако бебето е в удобна поза, това би му позволило да суче по-ефективно. По време на кърмене може да прилагаш и компресия на гърдата – това помага на новородените бебета да получат повече порции за по-кратко време.
  За толкова малко бебенце е важно да се види начина, по който суче и причините, ако има такива, за да не си набавя нужното от гърдите. Организацията на кърмене е едно от първите неща, което може да се оптимизира, така че да бебето да суче по-често и така по възможност да се избегне добавката. Може също да погледнеш коментара ми към Гергана Куртева. Ако мислиш, че ще ти е полезно, може да обмислиш варианта за лична среща, на която подробно да обсъдим всички въпроси, които те вълнуват.

 30. Здравейте, Деси!
  Преди време Ви бях писала, че бебето ми стои постоянно ба гърда и и иска да суче. Сега имаме друг проблем. Оперираха го от пилорна стеноза и бяхме десет дни в болница. Там не ми даваха да го кърмя, понеже количествата, с които се захранваше, бяха изключително малки и се цедях постоянно. Захранването ставаше чрез шише с биберон на Авент. Наложи се и използването на залъгалка, понеже той беше постоянно гладен. Сега вече сме си в нас и желанието му за сукане е изключително силно. Нямам нищо против, с радост ще го кърмя и по цял ден, но явно заради биберона, не засуква както трябва, долната му устна не се отваря напълно, а остава в полузатворено положение. Не мога да го коригирам, постоянно го дърпам и слагам наново, но той така и не засуква правилно. Кърмя го в същите пози, както и преди. На път е отново да ме разрани, както в първите дни. Моля за съвет какво да направя, а ако се наложи, ще се радвам и да се видим.

 31. Здравей Гергана, имали сте доста сериозни преживявания. Чудесно е, че вече всичко е наред и че бебето ти има силно желание за сукане от гърда. Тези дени за него са били доста трудни, особено предвид липсата на гърда и достатъчно кърма, за да се почувства сит. И на мен ми се е случвало да лежа в кърмаческото отделение на Пирогов и общо взето знам от първа ръка за тези преживявания. Важното е, че вече сте си в къщи и че бебето не е забравило да суче от гърда, но е възможно да се опитва да суче гърдата както се суче биберон и това да води до дискомфорт при теб. Изглежда полагаш доста старание нещата да се получат.
  Една от техниките за да накараме бебето да отваря по-широка уста е да следим долната устна да е по възможност по-далече от основата на зърното, а самото зърно да сочи нослето на бебето. Друга идея е да опиташ кърмене в биологична поза – ти си полулегнала назад, а бебето по корем върху теб, така че главата му да е над гърдата. Това би помогнало езика да падне надолу, а поради тежестта на главата си, бебето би трябвало да засуче по-дълбоко и комфортно гърдата. Ето тук има снимки и видео за тази поза http://кърменето.eu/breastfeeding-positions/ а в края на статията има и малка анимация на самото засукване. Ако бебето е било интубирано по време на операцията, това за много бебета се преживява като травма на устната кухина и е дори причина за отказ от гърда, както и за нежелание от страна на бебето да поема по-дълбоко гърдата. Ако искаш опитай идеите по-горе и ако все още имаш трудности, може да се разберем да се видим.

 32. Благодаря много! Относно интубацията, наистина забелязвам, че когато засуче, в момента в който дръпне по-силно, започва направо да скимти като от болка. Явно е заради това. Ще опитам съветите Ви. Наистина не иска да поеме дълбоко зърното, а засуква по-леко. Да се надяваме, че ще се оправят нещата скоро, а ако не – ще се чуем допълнително.

 33. Много благодаря, много ни помогнахте. Следвайки вашите съвети вече кърмата ми се увеличи и от 90гр дохранване с АМ, сега вече сме наполовина с 40гр,и продължаваме борбата да минем изцяло на кърма.

 34. Здравейте, Деси! Блогът Ви и съветите, които давате във ФБ групата, въпреки че досега не ми се е налагало да пиша лично за конкретен проблем, са ми били много полезни, защото винаги са добре и професионално формулирани! Реших да се обърна към Вас сега, защото в един от Вашите коментари казвате, че кървави нишки в акото са нормални при кърмачетата и исках да помоля за повече информация по темата. При дъщеря ми, в момента на 6 м. и 1 седмица, до скоро изцяло на кърма, 3 дни след захранване (с пащърнак, който уж е слаб алерген) се появи такава реакция. Прекратихме захранването, изключихме вирус или бактерия, в момента тестваме за алергия, тъй като и преди захранването редовно в акото имаше слуз, доста често беше по-рядко и зеленикаво, 4-6 пъти дневно. Тогава обаче не предприехме нищо, защото според педиатърката цвета се дължи основно на това какво аз съм яла, а слузта е била заради честотата на изхожданията (която според нея е толкова много, защото прехранвам детето като го кърмя на поискване ;), а не макс 5 пъти), погълнати сополки или лиги. Междувременно спрях консумацията на млечни продукти докато излезнат резултатите от теста за алергии и изхожданията на детето след седмица станаха по-кашави, жълти, почни без слуз и до 2-3 на ден. Ако се окаже, че не е алергия каква може да е причината и какви са препоръките за продължаване на захранването в случая? Благодаря!

 35. Здравейте Румяна, в най-общия случай еднократни или спорадични кървавите нишки от светла кръв са капилярна кръв и ако бебето иначе е добре и и наддава, обичайно не са нещо за което да се тревожим. Разбира се, ако състоянието е продължително, е добре да се проследи причината за това, както и вие сте започнали да търсите. Добре е че сте стопирали захранването. Всъщност никога няма гаранция, дали и кога едно дете ще прояви алергия и от какво. Добре е че сте спрели и млечните продукти, тъй като те са едни от най-големите причинители на алергия. До колкото разбирам вече има и подобрение в цвета и консистенцията на изходеното и това е добър знак.
  До колкото разбирам преди захранването изпражненията са били по-чести от обичайното за възрастта, по-скоро редки и зеленикави, плюс слуз. Причините за такива прояви може да са различни:
  – хиперлактация – обикновено гърдите се усещат доста пълни преди кърмене, бебето може да има и колики
  – временно лактозно претоварване в следствие на гастроинтестинален вирус или бактерия
  – алергия
  – лека анално разкъсване(фисура) – тогава има тънки светли кървави нишки. Червата са си лигавица и също както когато и носната кухина се нарани от много силна хрема и се появява малко кръв, така може да се случи и с чревната повърхност.
  – някои бебета реагират на допълнително даваните пробиотици – Био Гая и подобни, често препоръчвани като за всеки случай и понеже “няма да навреди”. Всъщност пробиотиците съвсем не са безвредни – при някои бебета се появяват силни колики, вследствие на образуването на много газ в червата.
  – зелени и тип диарични изхождания може да са в следствие на и на ваксина – Ротарикс
  За повече информация по темата може да видиш тук https://kellymom.com/health/baby-health/bloodystool/
  Относно захранването – добре е да се продължи, след като изпражненията се нормализират и поне временно да се избягват храни, за които със сигурност знаем, че могат да предизвикат дразнене или подуване на червата. Може да опиташ да продължиш с картоф, морков, оризова каша, авокадо, като по-мазно и банан(от банана очаквай друг вид нишки, те са си от банана :) ) Може да си вземеш и книгата на Мария Нориега https://zabliznacite.wordpress.com/baby-led-weaning/ В нея може да намериш доста полезна информация за захранването по принцип.

 36. Здравейте, Деси! Благодаря за изчерпателния отговор. След тестовете, които направихме изключиха алергия, но все пак явно има някаква лактозна нетолерантност, защото особено след спирането на млечните продукти от мен, вида и честотата на изпражненията се нормализираха. Права сте, че е възможно да има реакция и от пробиотика, който също сменихме скоро, така че сега като вече няма нужда ще го спра. Иначе кърмата ми се регулира бързо и след 1.5 месец нямах напрежение и спрях изцяло с цеденето (второ дете ми е), но до скоро се нахранваше само от едната гърда, понякога й потичаше по-силно на струя и се давеше. Сега също повечето пъти отказва втората гърда, като все още яде често, най-много на 2 часа през деня, като прави две по-дълги паузи през ноща (1 от 6 часа и 1 от 3-4 часа). В тази връзка може би приема повече предно мляко и не достатъчно задно (нахранва се за под 5 мин, освен ако не е за приспиване)… Колики нямаше, но имаше по-засилен рефлукс. Наддава си, но не много (в началото по 500-700 гр), а за последните 3 месеца е общо 1 кг., като за 6ти месец са 150-200 гр., но така или иначе това е обичайно, все пак й е време за захранване. Иначе книгата на Мария Нориега я имам и много харесах метода на ЗВБ, но заради притесненията, които имам исках захранването да е по-плавно и да включвам храната разделно. Ще продължим както казахте с по-щадящите зеленчуци и няма да бързаме като се надявам да нямаме повече поводи за притеснение. Благодаря още веднъж за информацията и съветите! Хубав ден и успешна, здрава и щастлива година!

 37. Здравей Румяна, благодаря ти за милите думи. Радвам се, че намираш полезна информация в блога ми и в коментарите които пиша в групите. :)
  Хубаво е, че изпражненията са се нормализирали. В тези случаи обичайно добре работи методът на изключването и пробването на различни варианти като организация на кърмене или различна диета на майката, за да се види от къде може да е проблема.
  Относно начина на хранене, не е необичайно след първите месеца два бебетата да започнат да се хранят по-бързо. В общия случай стават по-ефективни на гърда и за това им отнема по-малко време. Наддаването обаче за първите месеци е по-скоро в долната граница и може би е нещо, което е добре да се проследи. Ако педиатъра ти намира детенцето ти за здраво и добре развиващо се, вероятно всичко е наред. Ако имаш притеснения че може да би не се нахранва добре на гърда или приема предимно предно мляко, може да опиташ да прилагаш техниката за компресия на гърда към края на всяко кърмене. Може да обмислиш варианта и да скъсиш малко паузите през нощта. Обичайно, при често и ефективно сукане, почти няма разлика между предно и задно мляко.
  Относно захранването, би могла да предлагаш храната разделно и пак на парченца. Чудесно е, че имаш книгата на Мария, надявам се да ти бъде полезна при захранването.
  Желая ви успех и не се притеснявай да пишеш или да се обадиш, ако имаш въпроси.
  Поздрави,
  Деси

 38. Здравейте, бих искала да ви попитам, тъй като бебка( 4++)отказва категорично да суче и от месец и половина съм с помпата, а кърмата ми драстично намаля. Какво бих могла за да я увелича?
  По някога си задавам въпроса дали проблема не е в неподходящия избор на помпа. Имам ръчна на Avent, с която успявам да цедя малко кърма(в най- добрият случай 30мл.), пробвах с електрическа на Medela с нея нищо не мога да изцедя.
  Бих се радвала да получа съвет от Вас!

 39. Здравейте Цветелина,
  Толкова е ценно за вашето бебе, че не се отказвате и продължавате да се стараете да изцеждате и давате кърма. Това не е лека задача и определено е добре да имате под ръка удобна помпа и добра техника за изцеждане. Обичайния начин за увеличаване на кърмата е с повече стимулация на гърдите, т.е. по-често и регулярно изцеждане на гърдите до край. Важно е да се отбележи, че край по принцип няма, така че в повечето случаи изцеждане до момента, в който кърмата започва да капе на капки. Когато бебето суче ефективно и без ограничения на времето и продължителността, то то е двигателят на лактацията. Когато, обаче майката цеди с помпа, говорим за изключително цедене и тогава майката е двигателя на този процес. Това означава, че е добре да имате нещо като график за изцеждане на гърдите. Понякога помпите не са достатъчно ефективни за някои майки и само регулярното изцеждане може да не е достатъчно. Така обикновено се стига до спад в производството, който не е заради физиологичен проблем, а по-скоро заради не добра стимулация на гърдите. В такава ситуация обикновено с по-често и по-ефективно изцеждане, количеството на млякото може отново да се увеличи и поддържа.
  За да ви бъда максимално полезна, ще ми е нужно малко повече информация конкретно за вашата организация на кърменето преди бебето да започне да отказва гърда и организацията на изцеждането след това. Добре е също да се обсъдят и причините, поради които бебето е започнало да отказва гърдата. Ще се радвам да ми пишете на мейла или да се свържете с мен по телефона, както и да видите тази статия http://кърменето.eu/back-to-the-breast/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

code